cz / en

Ošetření s rajským plynem

17/02/2024

Rajský plyn

V naší ordinaci nabízíme možnost ošetření dětí i dospělých s pomocí rajského plynu. Do angličtiny se rajský plyn překládá dokonce jako laughing gas – usměvavý plyn.
Jaké jsou jeho účinky, a pro koho je vhodný?
Obecně je vhodný pro každého, kdo potřebuje pomoci s úzkostí ze zubního ošetření. Rajský plyn působí na utlumení stresu, strachu, člověk se při jeho inhalací cítí uvolněný a v pohodě.
Inhalace rajského plynu také snižuje vnímání bolesti. Pacient je však zároveň celou dobu plně při vědomí a komunikuje s ošetřujícím týmem.
Velkou výhodou je jeho rychlý nástup a stejně tak rychlý ústup po konci inhalace. Plyn se z organismu vyloučí během pár minut. Není proto nutné žádné omezení jídla nebo aktivit, před ani po skončení ošetření.
Rajský plyn je nutný inhalovat při ošetření kontinuálně nosní maskou, hodí se proto jen pro tak velké děti, které jsou schopné dýchat vědomě pouze nosem a ne ústy. Obvykle tato spolupráce nastává ve věku kolem 4 let.
Nejlepších výsledků dosahujeme při ošetřování dětí ve věku 6-18 let. Horní věkový limit pro ošetření neexistuje :).
Plyn také není vhodný pro děti s obzvlášť velkým a hlubokým strachem a traumatem ze zubního ošetření. Jeho účinky nemusí stačit na zvládnutí tak velkého stresu. Účinek rajského plynu je velmi individuální a nedá se zobecnit. 

Naopak ideální pacient je šikovné zralé dítě, které potřebuje jen mírně „nakopnout“ a pomoci překonat strach, ať už z podání lokální anestezie nebo ze samotného ošetření.

Při ošetření používáme směs oxidu dusného s kyslíkem. Poměr obou plynů je možné měnit podle pacientovy reakce v průběhu ošetření kontinuálně, ihned a individuálně. Na konci sezení pacient inhaluje 5 minut pouze čistý kyslík, pro rychlejší eliminaci rajského plynu z oběhu.

Samotné zubní ošetření probíhá téměř stejně dlouho jako bez inhalace, v jednom termínu tedy obvykle stihneme ošetřit dva jednoduší nebo jeden složitější zub. Dítě je vhodné dopředu doma připravit na aplikaci nosní masky, nic to není, jen nezvyk.


A má rajský plyn nějaké nežádoucí účinky? 

Naprosto výjimečně může způsobit mírnou nevolnost, případně bolest hlavy. Jak již píšeme výše, nejsou nutná žádná omezení aktivit po absolvování sezení s inhalací rajského plynu.
Myslíte si, že by rajský plyn byl pro Vás nebo Vaše nejdražší vhodným pomocníkem při zubním ošetření? 

Objednejte se u nás na konzultaci :)




Ošetření s rajským plynem
Modul: Blog