cz / en

Analgosedace x celková anestezie

22/01/2024

V naší ordinaci provádíme ošetření nespolupracujících dětí v rajském plynu, midazolamu, celkové anestezii nebo jen tak „s dobrým slovem“. Ošetření v analgosedaci neprovádíme. 

Proč? 

Často Váš Vaši zubní lékaři posílají na ošetření v analgosedaci, nebo někdy i vy požadujete zásadně analgosedaci a „hlavně ne celkovou anestezii“. 

V čem je rozdíl?

Při analgosedaci, někdy také hluboké sedaci při vědomí, je u dítěte zachováno vlastní bazální vědomí, ale pouze na úrovni zachování mírné motoriky a základních životních funkcí. Dítě musí být natolik uspáno, aby se nebránilo probíhajícímu zubnímu ošetření. Dítě tedy tvrdě spí, nekomunikuje, nemluví, ale musí spontánně dýchat.

Používají se stejné látky, jako podáváme během celkové anestezie, pouze v menší koncentraci. Anesteziolog musí látky neustále pečlivě vyvažovat, aby se dítě nebudilo a nebránilo se ošetření a zároveň stále spontánně dýchalo. Dětský organismus funguje na jiné úrovni metabolismu než dospělý organismus a udržování této hladiny uspání bez výkyvů je velmi náročné.

Anesteziolog ji navíc podává nitrožilně, je tedy nutné dítěti napíchnout kanylu.

Oproti celkové anestezii se ušetří zejména intubace, kdy anesteziolog zavádí dýchací rourku do krku dítěte a dýchá za něj. Řízené dýchání je ovšem mnohem předvídatelnější, než balancování při analgosedaci, a my si můžeme být jisti, že dítě celou dobu správně dýchá.

V analgosedaci při zachovaném dýchání dítě nemůžou být dýchací cesty ničím kryty, dítě potřebuje volně dýchat. Při práci v dutině ústní tedy hrozí velké riziko vdechnutí, ať již našich zubních pomůcek, nebo jen vody, kterou chladíme zuby při ošetření. V analgosedaci jsou také utlumeny základní reflexy dítěte, jako například vykašlávání, a tento fakt je při práci v ústech nebezpečný.

Naši anesteziologové mají nejmodernější přístrojové vybavení, stejné jako na operačních sálech, pro dokonalé a řízené vedení celkové anestezii a dokonalou monitoraci dítěte. Cena těchto přístrojů dosahuje ceny několika osobních vozů a proto mnoho anesteziologů poskytujících služby v ordinacích zubních lékařů toto vybavení nemá.  Vystačí si pouze s příručním přenosným menším vybavením se základní monitorací, se kterým putují z ordinace do ordinace. 

Snažíme se poskytovat ošetření co nejpředvídatelnější a nejlépe kontrolované a monitorované. Proto u nás analgosedace neprovádíme.



Modul: Blog